telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur
tel: 06-81734474
In ons "Gezond Gewicht" programma ga je samen (of in je eentje) met jouw fitbuddy aan de slag om in 6 maanden de gezondste versie van jezelf te vinden. Ieder met zijn of haar eigen doel. Je mag je fitbuddy zelf uitkiezen: het kan je partner zijn, je beste vriend (in) of iemand anders uit je directe omgeving. Individueel of samen met iemand anders! Alles kan! Doe mee en bereik je gewenst gewicht niet met diëten, maar door anders leren eten.
Love your self!
Heb jij last van zeurende, krampende of stekende pijn in je buik? Een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, diarree of juist verstopping? Moet je weer thuisblijven omdat je alweer diarree hebt of juist verstopt zit? Ben je het zat om met een opgeblazen en vol gevoel rond te lopen? Dan kan het zijn dat je last hebt van Prikkelbare Darm Syndroom (ook wel PDS of IBS). De diëtist van Vitalarium is gespecialiseerd in het behandelen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Bepaalde aanpassingen in het voedingspatroon zorgen ervoor dat de klachten verminderen en zelfs kunnen verdwijnen.
Door voedingsmiddelen met veel FODMAPs in het voedingspatroon te beperken, kunnen de PDS-gerelateerde klachten verminderen. Het is belangrijk om dit dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen. Dit om zo nauwkeurig mogelijk te onderzoeken welke voedingsmiddel de klachten opleveren. Maar ook om ervoor te zorgen, dat je een volwaardig voedingspatroon volgt. Als je simpelweg alle FODMAP-rijke producten vermijdt, loop je risico op tekorten aan vitaminen en mineralen.
In onze praktijk kun je ook terecht voor een voeding- en dieetadvies bij andere auto-immuun aandoeningen. Door middel van een passend voedingsadvies is de laaggradige ontsteking bij deze aandoeningen positief te beïnvloeden. Mensen met auto-immuun aandoeningen zoals Reumatoide Artritis, Alopecia, MS, Psoriasis of andere afweerstornissen hebben een specifiek dieetbehandeling nodig. Deze aandoeningen hebben op het oog misschien niets met elkaar te maken. Ze uiten zich bijvoorbeeld in verschillende lichaamsdelen. Maar allemaal hebben ze een ding gemeen: het immuunsysteem werkt niet zoals het hoort. De therapie bij auto-immuun aandoeningen is een speciale mix van aanpassingen in uw dieet, het stressniveau en van de levensstijl. Dit allemaal met als doel, om uw immuunsysteem te herstellen, zodat u weer een goed gezondheid kan ervaren.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen? In de meeste gevallen spelen bij een auto–immuunziekte chronische ontstekingen van de organen of gewrichten een rol. Ook symptomen zoals vermoeidheid, depressie, pijnklachten en een algeheel ellendig gevoel hangen samen met dit type aandoeningen. Verder nog, maag- en darmklachten komen vaak voor bij kinderen en volwassenen met een auto-imuun aandoeningen. Dit is niet zo gek, gezien dat 80 % van onze imuuncellen bevinden zich in de darmen. De diëtist kan u helpen de volgende doelen te bereiken:
passende gewichtstoename, in geval dat er sprake is van een laag gewicht
passende gewichtsafname, waar dit nodig is
verminderen van de pijn, maag- en darmklachten
vermindering van de onstekingen
een voedingsadvies op maat dat voldoet aan uw behoefte
PCOS, of Poly Cysteus Ovarium Syndroom, komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen en kan leiden tot allerlei vervelende klachten. Een gezond gewicht en een goed dieet kunnen helpen de klachten aanzienlijk te verminderen.
Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een van de meest voorkomende endocriene aandoeningen en treft 9% tot 18% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ondanks de hoge prevalentie wordt PCOS vaak over het hoofd gezien en onderbehandeld.
Een uitgebalanceerd dieet helpt bij het verminderen en beheersen van enkele symptomen van polycysteus ovariumsyndroom en kan helpen bij gewichtsbeheersing door het insulinegehalte te reguleren. Het vinden van het juiste dieet om de symptomen van PCOS aan te pakken, kan een complex proces zijn en moet worden afgestemd op de symptomen en levensstijl van elke persoon.
Door contact op te nemen met voldoende gekwalificeerde diëtist, kunt u de veranderingen in voeding en levensstijl begrijpen en beheren.
Endometriose is een chronische ontsteking van de oortplantingsorganen, waardoor weefsels groeien in verschillende delen van het lichaam, meestal in het bekkengebied. Oestrogeen is het hormoon dat de groei van endometriomen stimuleert, wat de gezondheid van de eicel van een vrouw kan beïnvloeden, de eileiders kan blokkeren en kan voorkomen dat embryo's zich in het baarmoederslijmvlies nestelen. 30-50% van de vrouwen met endo is onvruchtbaar. Omdat veel vrouwen worden gemist qua diagnose, krijgt 30% van de vrouwen de diagnose pas als ze vruchtbaarheidsproblemen hebben. Helaas is er geen remedie voor endo, maar laparoscopische chirurgie om verklevingen, cysten, endometriomen en knobbeltjes te verwijderen, kan helpen als u probeert een gezin te stichten.
De belangrijkste symptomen van endometriose zijn (hoewel ze per vrouw verschillen):
Bekkenpijn, vooral rond de menstruatiecyclus (ook ervoor of erna)
Pijn tijdens seks
Buik-, rug- of bekkenpijn
Zwaar of onregelmatig bloeden
Bloeden langer dan normaal
Veranderingen in stoelgang
Veranderingen in plasgewoonten
Opgeblazen gevoel
Vermoeidheid of weinig energie, vooral tijdens de menstruatie
Wat kunnen we met voeding bereiken?
Het in balans brengen van je hormoonhuishouding
Het vermijden van voeding die ontstekingen kunnen opwekken
Zo min mogelijk belasten van je lichaam, zodat je immuunsysteem weer geactiveerd wordt
Vermijden van toxines in voeding (hormonen, pesticiden)
Ontgiften (je lever is het orgaan dat overtollige hormonen moet afvoeren)
Je lichaam de juiste voeding geven zodat je lichaam zichzelf kan helen
In 2024 wordt dieetadvisering voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat minimaal 4-5 consulten vergoed worden. Deze gaan wel ten koste van uw eigen risico. Bent u verzekerd bij VGZ en heeft u Rotterdam pakket dan krijgt u meer uren vergoed en betaald u dan de eigen risico niet. Diëtistenpraktijk Vitalarium heeft met alle regionale zorgverzekeraars een contract.
Voor chronische patiënten met bijvoorbeeld Diabetes, Cardio Vasculair Risicomanagement (CVRM) en COPD is dieetadvisering soms opgenomen in zogenaamde ketenzorg (DBC’s). Neem contact op met uw huisarts als u wilt weten of dit ook voor u geldt.
Deze behandelingen gaan niet ten koste van je eigen risico. Wanneer u een afspraak niet kunt nakomen, dien u dit minimaal 24 uur (1 werkdag, niet in het weekend) tevoren aan te geven.
Dit kan per email, telefonisch, via WhatsApp of door een voicemailbericht in te spreken. Afspraken die niet op tijd worden geannuleerd worden in rekening gebracht. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Er zijn verschillende redenen om naar een diëtist te gaan. Bijvoorbeeld omdat je last heeft van een moeilijke ontlasting. buikpijn of diarree. Misschien, omdat er sprake is van een voedselovergevoeligheid? Door het eetpatroon in kaart te brengen kunnen we achterhalen of voeding het probleem is. Vervolgens stellen we samen een passend advies op. Voedselovergevoeligheid wordt onderverdeeld in twee vormen: allergische voedselovergevoeligheid en niet-allergische voedselovergevoeligheid. De allergische vorm wordt ook wel voedselallergie genoemd en de niet-allergische vorm wordt ook wel voedselintolerantie genoemd. Een allergische voedinselovergevoelighied wordt behandeld door voedingsmiddelen met het allergeen te verwijderen uit het eetpatroon van uw kind. Een niet- allergische voedselovergevoeligheid wordt behandeld door eliminitaie/provocatie dieet. Door midden van deze eliminatie-provocatie dieet kunen we eventuele voedingsintoleranties uitsluiten.
Als je last hebt van één of meer van de volgende klachten, neem contact met onze diëtiste om een afspraak te maken:
Buikpijn en krampen
Obstipatie en/of diarree
Opgeblazen gevoel
Misselijkheid
Brandend maagzuur
Braken
Ongewild stoelgangsverlies
Verbetert de gezondheid van de ei - en zaadcellen.
Vergroot de kans op zwanger te worden.
Regelt ovulatiecycli die worden beïnvloed door gewicht en insulineresistentie.
Vermindert ontstekingen en oxidatieve stress.
Verbetert het succes van een vruchtbaarheidsbehandeling.
Bereidt je lichaam voor op een gezonde zwangerschap.
Heeft een gunstige invloed op de gezondheid van de baby op de lange termijn.
Verbetert de kansen van een voldragen baby.
Verbetert de kansen op een gezonde baby.
Een gezond gewicht kan de kans op een natuurlijke zwangerschap vergroten.
Voor zowel mannen als vrouwen kan de juiste voeding, regelmatig bewegen en zelfs een paar kilo afvallen (of aankomen bij laag gewicht) de kans op zwangerschap vergroten.
Metabole ontregeling
Totaal 6 maanden individueel begeleiden 2 personen
Per persoon:
Intake en voorbereiding:
Uitgebreide intake en lichaamsanalyse
Voorbereidend programma en starten
Persoonlijk programma:
Persoonlijk voedingsprogramma
Stimuleren gezond beweegpatroon
Handleiding “Hoe eet ik gezond”
4 x Weekmenu’s
Individuele voorlichting – koolhydraten, vetten, en eiwitten
Individuele voorlichting –Etiketten lezen
Individuele inspiratiesessie – Ontbijt
Individuele inspiratiesessie –Tussendoortjes
Individuele inspiratiesessie – Maaltijden
Begeleiding leren omgaan met terugval
Richtlijnen voor de toekomst
Professionele op maat gemaakt 1 op 1 begeleiding
Alle consulten en sessies in dit pakket worden aangepast aan jullie persoonelijke situatie en doelen
Een deel van de kosten mogelijk vergoed via de zorgverzekeraar
In totaal: 5 x coachingsconsulten per persoon
Totaal 6 maanden individueel begeleiden 1 persoon
Intake en voorbereiding:
Uitgebreide intake en lichaamsanalyse
Voorbereidend programma en starten
Persoonlijk programma:
Persoonlijk voedingsprogramma
Stimuleren gezond beweegpatroon
Handleiding “Hoe eet ik gezond”
4 x Weekmenu’s
Individuele voorlichting – koolhydraten, vetten, en eiwitten
Individuele voorlichting –Etiketten lezen
Individuele inspiratiesessie – Ontbijt
Individuele inspiratiesessie –Tussendoortjes
Individuele inspiratiesessie – Maaltijden
Begeleiding leren omgaan met terugval
Richtlijnen voor de toekomst
Professionele op maat gemaakt 1 op 1 begeleiding
Alle consulten en sessies in dit pakket worden aangepast aan uw persoonelijke situatie en doelen
Een deel van de kosten mogelijk vergoed via de zorgverzekeraar
In totaal: 5 x coachingsconsulten
Naast het programma "Gezond gewicht" in onze praktijk bieden we dieetbegeleiding met verschillende soorten van vasten zoals: intermittent- en periodiek vasten.
U kunt op ieder moment contact opnemen met ons met of zonder verwijsbrief van uw arts. Onze gediplomeerde diëtisten kunnen voedingsgerelateerde vragen beantwoorden. We zullen met u samenwerken om een manier van eten te vinden die ervoor zorgt dat uw lichaam de best mogelijke voeding krijgt voor elke fase van uw reis en om u waar nodig te ondersteunen bij symptoombeheersing.
We kunnen u in de verschillende fasen van de behandeling en de periode daarna helpen.
Minimaliseer bijwerkingen van behandelingen zoals chemotherapie, immunotherapie of hormonale medicatie
Verbeter de kwaliteit van leven tijdens de behandeling
Een gezond gewicht bereiken en behouden
Voorkom of corrigeer voedingstekorten
Integreer gezonde voedingsgewoonte
U kunt bij ons terecht met de volgende problematiek:
Blaasontsteking
Nierstenen
Chronische nierschade
Nierfalen
We bieden dieetbehandeling die verder gaat dan het glutenvrije dieet
Als je eenmaal de diagnoase coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit hebt, is het van belang dat je een glutenvrij dieet volgt. Heb je net de diagnose gekregen en zie je door het bos de bomen niet meer? Neem contact met ons op! Onze dietiste is gespecialeseerd in coeliakie en glutensensitiviteit.
Wat is het verschil tussen Coeliakie en Not-coeliac gluten sensitivity (NCGS). Hoewel de klachten op elkaar kunnen lijken is er één groot verschil. Bij mensen met coeliakie beschadigt de darm wanneer zij gluten binnenkrijgen. Bij mensen met glutensensitiviteit gebeurt dit niet. Mensen met glutensensitiviteit hebben verschijnselen of klachten die doen denken aan coeliakie. Dit kunnen onder andere zijn; buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, migraine darm-, huid-, gewrichts- en luchtwegproblemen of vermoeidheid.
De symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn en per persoon verschillen. In tegenstelling tot coeliakie, kan glutensensitiviteit niet worden getest via de arts. Deze kan door onze dietiste aangetoond worden door middel van eliminatie-provocatiedieet of door een voedingsintolerantie bloedtest.
Onze diëtiste Margarita Galibardova is gespecialiseerd in het dieet bij coeliakie en glutensensitiviteit.
Hoe kan ik een afspraak maken?